(NL) Google eert Henry van de Velde

By DOCOMOMO Belgium / April, 3, 2013 / 0 comments

De Google Doodle is vandaag gewijd aan de 150ste geboorteverjaardag van de Belgische schilder, patient designer en architect Henry van de Velde. (Strip)tekenaar François Schuiten, cheap die in 2003 al de van de Velde postzegelreeks tekende, ontwierp de Doodle-tekening.

03/04/13, 00u31  ? Bron: Belga

150 jaar Henry van de Velde

In de doodle staat de “G” voor van de Veldes picturale en pointillistische periode en de “O” voor zijn grafische werk, als tekenaar van Arts en Crafts. De tweede “O” verwijst naar zijn ontwerpen voor meubilair en gebruiksvoorwerpen en de daarop volgende “G” slaat op de architect en zijn belangrijke concepten zoals voor de Théâtre des Champs Elysées in Parijs. De letter “L” staat dan weer voor de Boekentoren van de Gentse Universiteit, met onderaan de “L” een verwijzing naar de artistieke ontwerpen voor de Belgische Spoorwegen. De “E” tot slot staat voor de poort naar een andere wereld.

Het is niet toevallig dat de Gentse Boekentoren als opvallend bouwwerk in de Google Doodle verwerkt zit. Google en de Gentse Universiteitsbibliotheek werken sinds eind 2007 samen om op termijn 300.000 copyrightvrije boeken te digitaliseren en online aan te bieden. De Google Doodle is te zien in België, Nederland, Duitsland, Frankijk, Oostenrijk en Zwitsersland.

Ook de gemeente Tervuren gaat niet onopgemerkt voorbij aan de 150e verjaardag. Naar aanleiding daarvan neemt de gemeente enkele initiatieven om hem te herdenken. Van de Velde woonde van 1928 tot 1947 in Tervuren in een zelf gebouwde woning en is er ook begraven op de gemeentelijke begraafplaats.

Tervuren bereidt enkele initiatieven voor in de schaduw van de retrospectieve tentoonstelling “Henry van de Velde – Passie – Functie – Schoonheid” dit najaar in het Jubelpark in Brussel. Zo is een didactische tentoonstelling over het artistieke werk in voorbereiding, die op verschillende locaties in de gemeente zal worden opgesteld en aan de Tervuurse scholen wordt aangeboden. Het huis “La Nouvelle Maison” dat Van de Velde in Tervuren bouwde, zal op Open Monumentendag op 8 september opengesteld worden voor het publiek.

Het Henry van de Velde-jaar werd op 31 januari officieel geopend in het Duitse Chemnitz. Onder de noemer “Alleskünstler” worden er in de deelstaten Thüringen en Saksen rond de figuur van Van de Velde een reeks tentoonstellingen en evenementen opgezet. De hoger vermelde retrospectieve tentoonstelling die later naar het Jubelpark komt, is nu al te zien in het Neues Museum Weimar.

bron: www.demorgen.be