(NL-FR) Décès de l’architecte-poète Albert Bontridder/ architect-dichter Albert Bontridder overleden

By DOCOMOMO Belgium / December, 15, 2015 / 0 comments

FR – Décès de l’architecte et poète flamand Albert Bontridder (14.12.2015, Le Soir)

20121110_projectfocus-woning-albert-bontridderLe poète et architecte Albert Bontridder est décédé dimanche à l’âge de 94 ans. Il était le dernier représentant flamand du groupe de poètes de langue néerlandaise, les «Vijftigers», a indiqué lundi le Poëziecentrum dans un communiqué. L’homme avait également intégré la rédaction du périodique «Tijd en Mens», aux côtés notamment d’Hugo Claus et Jan Walravens.

Comme architecte, Albert Bontridder était un représentant du modernisme. Il a conçu des bâtiments fonctionnels, aux contours sobres. Il s’est lancé dans la poésie dans les années ’50, «Hoog water» étant publié en 1951, quatre ans avant son grand succès, «Dood hout».

NL – Albert Bontridder, als literator de laatste van de Vlaamse Vijftigers die nog in leven was, en tevens een vooraanstaand architect, is afgelopen zondag op 94-jarige leeftijd overleden in Eigenbrakel . (15.12.2015, theartserver.org)

‘dit-is-een-losrukken-uit-de-aardsheid’-dichter-architect-albert-bontridder-1921-2015Bontridder, geboren in 1921 in Anderlecht, zette zijn eerste voetstappen in de literatuur in 1936 als dichter, samen met zijn jeugdvriend Jan Walravens. Later werd hij opgenomen in de redactie van het tijdschrift Tijd en Mens, won in 1957 de Arkprijs van het Vrije Woord en trad in 1967 toe tot de groep rond het tijdschrift Kentering. In 1972 won Bontridder de Jan Campert-prijs, werd drie jaar later benoemd tot voorzitter van PEN Vlaanderen en in 1984 lid van de Académie Royale de Belgique, Classe des Beaux-Arts. Van 1987 tot 1993 was hij voorzitter van de Europese Vereniging ter Bevordering van de Poëzie.

Als modernistisch architect, met een voorliefde voor strakke en functionele gebouwen, was Bontridder stichtend lid en redacteur van het Brusselse tijdschrift Architecture. Zijn architecturaal oeuvre realiseerde hij in het bureau van Jacques Dupuis. Op zijn palmares staan ondermeer zijn eigen woning in Sint-Genesius-Rode (zie foto), het UNO-Paviljoen op de Expo 58 en de privéwoningen van Louis Paul Boon en Marc Galle. In 2005 wijdde het CIVA (Centre international pour la Ville et l’Architecture) in Brussel  een tentoonstelling aan Albert Bontridders werk als architect en dichter.

DOCOMOMO Belgium Register fiche huis/maison Albert Bontridder (1959,  Sint-Genesius-Rode)
‘House Albert Bontridder’ on map.docomomo.be