(NL) Excursie: Museum Drachten Doesburg-Rinsemahuis Rijkslandbouwwinterschool

By DOCOMOMO Belgium / September, 30, 2017 / 0 comments

EXCURSIE | don. 12.10.2017 | Museum Dr8888, Drachten, Nederland

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Museum Dr8888 en Docomomo Nederland nodigen u uit voor een excursie en het kleurhistorisch platform op donderdag 12 oktober 2017 in Museum Dr8888. Een speciale locatie vanwege 100 jaar De Stijl en het project De Stijl/kleur in Modernistische gebouwen.

De Papegaaienbuurt in Drachten was het eerste grote project van Theo van Doesburg, een van de oprichters van De Stijl. Bijna honderd jaar geleden leverde hij het kleurenschema voor het uitgesproken rood, geel en blauw waarin de gevels zijn geschilderd. De middenstandswoningen werden in de jaren twintig van de vorige eeuw ontworpen door gemeentearchitect Cees de Boer.

Dankzij bouw- en kleurhistorisch onderzoek is de architectuur en de kleurtoepassing van schilder- en behangwerk in deze buurt tot in detail duidelijk geworden. Op basis hiervan wordt nu de museumwoning Van Doesburg Rinsemahuis tot stand gebracht. Tijdens het platform vertellen experts over dit onderzoek. Voor of na het platform start vanuit het Museum Dr8888 de rondleiding in de museumwoning en de rijkslandbouwwinterschool. In het Museum Dr8888 is de expositie De Stijl en constructivisme in Noord-Nederland te bezichtigen.

programma

11:00 Start eerste rondleiding in de museumwoning en rijkslandbouwwinterschool, Torenstraat 13.

13:30 Inloop met kof e, thee en broodjes, museum Dr8888.

14:00

Welkom, lezingen en mogelijkheid de tentoonstelling te bezoeken.

Bouwhistorisch onderzoek Papegaaienbuurt, de bouwgeschiedenis van de museumwoning door Harriën van Dijk, WVAU architecten, Werkhoven

Het ontwerp- en uitvoeringsproces van een opvallend kleurbeeld in Drachten.
door Lisette Kappers, Onderzoek & Restauratie, Rotterdam

Een zeer mooi neutraal en zuiver grijs: het ingetogen behang in het Van Doesburg- Rinsemahuis in harmonie met de bonte verfkleuren door Megan Kisters, PI Historische Binnenruimten, UvA en Nico Lingbeek, Lingbeek Papierrestauratie, Haarlem

Leren (en) mengen door Renee de Boer en Pauline Kanis, studenten Excellentie Programma Cibap, Zwolle

16:00-17:00 Borrel in Rijkslandbouwwinterschool

16:15 Start tweede rondleiding in de museumwoning en rijkslandbouwwinterschool

rondleiding

Om 11.00 uur en om 16.15 uur start vanuit het Museum Drachten een rondleiding in de museumwoning Van Doesburg Rinsemahuis,Torenstraat 13, de woning in primaire kleuren waar de voorzitter van de museumwoning woont en in de Rijkslandbouwwinterschool die in de secundaire kleuren hersteld is. Hier zijn ook de prachtige originele glas-in-lood ramen van Theo van Doesburg te zien.

aanmelden

Deelname is gratis, vanwege beperkte plaatsen moet u zich vooraf aanmelden via de site van de RCE (kleurhistorisch platform 12 okt. 2017). Bij aanmelding graag uw voorkeur aangeven aan welke tour u wilt deelnemen. Vanwege de beperkte toegangsmogelijkheden ontvangt u van ons waar u uiteindelijk bent ingedeeld.

bron: docomomo.nl