(NL) Architectuur in de golden sixties – de Turnhoutse school

By DOCOMOMO Belgium / November, 7, 2012 / 0 comments

OPENING TENTOONSTELLING | 23/11/2012 | 20:15 | leegstaande bibliotheek in Cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42  – Turnhout

Op vrijdag 23 november om 20:15 opent de tentoonstelling: ‘Architectuur in de golden sixties – de Turnhoutse School’ in de vroegere bibliotheek van de Warande in Turnhout:

Welkomstwoord door Peter Bellens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen.
Inleiding door Sven Sterken, voorzitter van DOCOMOMO.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen bij ninja.dewestelinck@warande.be voor maandag 19 november met vermelding van naam en aantal personen.

——————————————————————

TENTOONSTELLING & PUBLICATIE | 24/11-27/01/2013 | leegstaande bibliotheek in Cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42  – Turnhout

lagere jongensschool Sint-Victor, Turnhout (1966-'70), foto: Lander Loeckx

Ar-Tur heeft het genoegen een ambitieuze tentoonstelling aan te kondigen. De tentoonstelling behandelt de architectuur van de golden sixties en meer bepaald van de zogenaamde ‘Turnhoutse School’. Hiertoe wordt het werk gerekend van drie Turnhoutse architectenbureaus: Paul Neefs, Jansen en Schiltz, en Vanhout & Schellekens. Ze zijn bekend om hun verzorgde en huiselijke woningen en realiseerden in teamwerk drie grote projecten: de lagere school Sint-Victor, het cultuurhuis de Warande en de Parkwijk. Aan deze laatste twee werkte ook hun voorloper Eugène Wauters mee. De documenten uit allerhande archieven, waaronder het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, en de speciaal voor deze gelegenheid gemaakte foto’s en maquettes zullen door scenograaf Christian Kieckens tot een interessant parcours geschakeld worden.

Op de tentoonstelling wordt ook de documentaire film ‘Huiselijk modernisme’ van Terenja Van Dijk vertoond, een eerdere productie van Ar-Tur.

Bij de tentoonstelling hoort een  uitgebreide catalogus, waarin Yves De Bont en Francis Strauven de grote en de kleine verhalen van de architecten en hun gebouwen vertellen . Dirk Laureys van het APA behandelt Eugène Wauters. Drie universitaire co-auteurs plaatsen de wooncultuur  en de collectieve architectuur in een ruimer kader. Met meer dan 300 bladzijden en meer dan 500 illustraties is de catalogus tegelijkertijd een naslagwerk en een verzorgd kunstboek.

Project door Ar-Tur i.s.m. APA, de Warande
met steun van de Vlaamse Overheid – Kunsten & Erfgoed

Meer informatie

bron: Ar-Tur