(NL) Archipel-lezing: Callebaut Architecten – Het lot van modernistische gebouwen

By DOCOMOMO Belgium / August, 15, 2021 / 0 comments

LEZING | 09.09.2021, 20:00 | Theaterzaal Ledeberg, Ledebergplein 30, Gent

UPDATE: Wessel de Jonge liet weten dat hij de lezing gepland op 9/9 niet kan laten doorgaan, gezien de COVID-19 situatie in Nederland.
Archipel staat er toch op om naar aanleiding van Open Monumentendag een lezing te organiseren, en vroeg aan Wouter Callebaut (Callebaut Architecten) in te gaan op de problematiek en uitdagingen van het restaureren van modernistische monumenten.

Callebaut Architecten – Het lot van modernistische gebouwen

Modernistische gebouwen worden binnen erfgoed al te vaak stiefmoederlijk behandeld. Wouter Callebaut zoomt in op het belang van het behoud van modernistische gebouwen aan de hand van vier case-studies.

Lezing in het kader van Open Monumentendag.

Het behoud van architectonisch erfgoed is een discursieve praktijk, die enerzijds haar rechtvaardiging zoekt in de geschiedenis, en anderzijds in de (collectieve) herinnering. Het erfgoed van de moderne architectuur wordt veelal nog niet beschouwd als onderdeel van de ‘geschiedenis’.

Wouter Callebaut (Callebaut Architecten) bespreekt in het kader hiervan de rol en het belang van de steeds toenemende aandacht voor de overblijfselen van deze nog maar recent tot de geschiedenis behorende architectuurpraktijken. Binnen de lezing wordt gefocust op de aanpak en restauratiemethodiek waarmee deze gebouwen worden benaderd en hoe sterk deze aanpak verschilt van de hedendaagse ‘klassieke’ restauratiepraktijk. Moderne monumenten vragen een benaderingswijze die soms haaks staat op door de decennia heen gegroeide restauratie­methodieken en stellen ze zo ook opnieuw in vraag.

Wouter Callebaut licht de complexiteit, maar voornamelijk ook het ongelofelijk fascinerende parcours van de restauratie van modern erfgoed toe aan de hand van vier case-studies uit de eigen praktijk:

– De Shop – Arch. Ferdinand Peeters
– Woning Roelants – Arch. Willy van der Meeren
– Theologisch en Pastoraal Centrum – Arch. Paul Felix
– Woning van den Schrieck – Arch. Jacques Dupuis en Albert Bontridder

Toegang gratis voor leden op vertoon van je lidkaart.
€ 7 voor niet-leden
€ 5 voor studenten
Te betalen aan de ingang
Reserveren noodzakelijk

meer informatie: archipelvzw.be


Onderstaande lezing kan niet doorgaan:
Modernistische gebouwen worden binnen erfgoed al te vaak stiefmoederlijk behandeld. Wessel de Jonge duidt het belang van het behoud van modernistische gebouwen.

In het kader van Open Monumentendag zoomen we in op de onderbelichte rol van modernisme. Het behoud van architectonisch erfgoed is een discursieve praktijk, die enerzijds haar rechtvaardiging zoekt in de geschiedenis, en anderzijds in de (collectieve) herinnering. Het erfgoed van de moderne architectuur wordt veelal nog niet beschouwd als onderdeel van de ‘geschiedenis’.

Archipel wil hier verandering in brengen en nodigt Wessel de Jonge (NL) uit, een van de grondleggers van DOCOMOMO. Hij is een praktiserend architect met een internationale reputatie op het gebied van het behoud van twintigste-eeuwse gebouwen en hij was intensief betrokken bij de rehabilitatie van twee iconen van de twintigste-eeuwse moderne Nederlandse architectuur, het sanatorium Zonnestraal (1926–1931) en de Van Nellefabriek (1925–1930).

meer info: archipelvzw.be