(NL) APA ontsluit beeldmateriaal op Flickr

By DOCOMOMO Belgium / January, 18, 2014 / 0 comments

Het Architectuurarchief Provincie Antwerpen (APA) heeft een 700-tal beelden van zijn collectie digitaal ontsloten via de fotosite Flickr. Daarmee zijn de foto’s, physician plannen en tekeningen van ongeveer 30 architecten en vormgevers uit de provincie Antwerpen vrij raadpleegbaar. Bezoek dus zeker eens het Flickr-account van het APA. Geregeld zullen nieuwe beelden worden opgeladen.

De publicatie via Flickr is een eerste stap in afwachting van een volwaardige collectiewebsite, ed die gepland wordt eind 2014 in samenhang met het professionele digitale erfgoeddepot van de provincie Antwerpen.

© APA, Archief Walter ToubhansIn afwachting van een professioneel uitgebouwde collectiewebsite (eind 2014), heeft het Architectuurarchief Provincie Antwerpen (APA) op de populaire fotowebsite Flickr al een 700-tal beelden van zijn archiefcollectie toegankelijk gemaakt voor het publiek. De foto’s zijn voor onderzoekers, studenten, architecten of trotse huiseigenaars een rijke bron van informatie.

Een wereld zonder beeldmateriaal is totaal ondenkbaar. Voor architecten zijn voorontwerpen, presentatietekeningen, maquettes, technische tekeningen en fotomateriaal de middelen om te communiceren met de bouwheer en het werk voor te stellen aan een ruimer publiek.

Het Architectuurarchief Provincie Antwerpen staat voor de complexe taak om deze schat aan beelden te bewaren, te ontsluiten en toegankelijk te maken. Vanaf heden biedt het Architectuurarchief alvast een deel van zijn collectie aan op de fotowebsite Flickr. In afwachting van het volledig digitaal erfgoeddepot kunnen architecten, onderzoekers en studenten hiermee aan de slag. Geïnteresseerden kunnen vrij snuisteren in de beeldbank en zoeken op architect of type.

Het Architectuurarchief maakt samen met het FotoMuseum en ModeMuseum Provincie Antwerpen deel uit van een pilootproject van het departement Cultuur rond het duurzaam behoud en beheer van digitale erfgoedcollecties. Een eerste versie van dit digitaal erfgoeddepot wordt tegen het einde van 2014 gerealiseerd.

Deze Flickr-account biedt een tijdelijke oplossing om de diversiteit en de kwaliteit van de APA-collectie te visualiseren tot de realisatie van een professioneel uitgebouwde collectiewebsite tegen eind 2014. Geregeld worden er nieuwe beelden opgeladen.

bron: www.vai.be &  www.provant.be