belgian momo heritage in danger

Woning Vaeck

threatened with demolition

Architect: Roger de Winter
Year: 1956
City - Country: Zemst-Hofstade, Belgium

NL – Woning Vaeck uit 1956 is een van de laatste gave getuigen van het ‘natuurlijke modernisme’ van de jaren 50 in Mechelen en omstreken en is wellicht ook de knapste woning die Roger De Winter ontworpen heeft. Het was bovendien een van zijn eerste vrijstaande woningen, na een periode van baanbrekende rijhuizen in Vilvoorde (aanvankelijk met Paul-Emile Vincent, nadien met Lucien Engels). Voor de eerste keer kon hij, vrij van stedelijk keurslijf of samenwerkingsverband, andere registers opentrekken, op een royaal perceel langs het kanaal Leuven-Mechelen.

De woning beantwoordt aan verscheidene waardebepalingen van het naoorlogs erfgoed: de architectuurhistorische waarde van het werk in zijn historische context en in het oeuvre van de architect, de artistieke waarde van finesse van het ontwerp in al zijn elementen, de landschappelijke waarde van de inplanting van de woning op het perceel, de stedenbouwkundige waarde als representatief voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van die jaren, de technische waarde door het gebruik van toen zeer hedendaagse materialen. De recente wijzigingen hebben de essentiële kwaliteiten van interieur en exterieur niet aangetast; ze zijn omkeerbaar zodat het gebouw nog altijd naar zijn oorspronkelijke vorm kan worden teruggebracht.

Stad Vilvoorde maakte een wandelbrochure langsheen woningen van Roger De Winter (en Lucien Engels). De gekoppelde publicatie Vilvoorde. Staalkaart van moderne architectuur. Roger De Winter en Lucien Engels (1950-1960), is een studie en inventaris van hun toonaangevende naoorlogse architectuur. In de publicatie La Cambre a 60 ans (Les Cahiers de La Cambre Architecture 4, Patrick Burniat en Paul-Emile Vincent (ed.), ISAE-La Cambre, Brussel, 1987) krijgt Roger De Winter twee bladzijden, en wordt de woning Vaeck paginagroot geïllustreerd.

lees meer

Teken hier de online petitie: “Red deze vroege woning van Roger De Winter van de sloop!”

Latest News:
2023/04/05, Na dreigende sloop modernistische parel: ‘Red eens een monument dat er geen is’, De Standaard (NL)
2023/03/30, Erfgoedfans willen modernistische parel redden van sloophamer, De Standaard (NL)
2023/03/28, Protest tegen sloopvergunning voor modernistische “erfgoedparel” uit jaren 50 in Zemst, VRT NWS (NL)
2023/03/28, Sloop dreigt voor modernistische woning uit jaren 50 in Zemst, Radio 2 (NL)
2023/03/28, Zoon van architect die modernistische woning bouwde, protesteert tegen dreigende sloop: “Geef ons nog wat extra tijd”, HLN (NL)

foto: Paul De Winter

foto: Paul De Winter

foto: Paul De Winter

foto: Paul De Winter

foto: Paul De Winter

foto: Paul De Winter

bron: Archieven Roger De Winter

bron: Archieven Roger De Winter