Skip to content

We are live with a new website for Docomomo Belgium. Enjoy the latest version! (But there's still some work to do, as you will notice.)

10.02.2025 by Docomomo Belgium

(NL) Hôtel du Chemin de Fer gered!

Goed nieuws van Grondslag vzw over het bedreigde Hotel de Chemin de Fer (1922, architect Clément Pirnay) in Tongeren:

2,5 Jaar na het voornemen tot onteigening en afbraak van het iconische Hôtel de Chemin de Fer werd een vergunning afgeleverd voor de herbestemming en renovatie. Hiermee wordt deze interbellum parel gevrijwaard van de sloop.

In december leverde het Tongerse schepencollege een omgevingsvergunning af voor de renovatie, herbestemming en uitbreiding van het Hôtel de Chemin de Fer.

“2,5 Jaar gelden kondigde het Tongerse stadsbestuur de onteigening en sloop van het Hôtel du Chemin de Fer aan. Het zou geen erfgoedwaarde hebben. Voor ons was dat de reden om Grondslag op te richten en te ijveren voor een beter erfgoedbeleid. We zijn dan ook super blij dat het Hôtel du Chemin de Fer een tweede leven krijgt.”
– Stijn Scholts, Grondslag

Wat maakt dit gebouw bijzonder?

Het huidige ‘Hotel du Chemin de Fer’ werd in 1922 gebouwd naar het ontwerp van Clément Pirnay. Hij kreeg de opdracht van z’n schoonfamilie Cornet. Deze ondernemersfamilie was sinds 1878 eigenaar van de terreinen waarop het eerste ‘Hotel du Chemin de Fer’ in 1894 werd gebouwd. Voor deze familie verbouwt Pirnay in 1909 de familiewoning L’hôtel Cornet aan de Leopoldwal 6 (thans advocatenkantoor Janssen). De familie Cornet zorgde ook in 1909 ook voor de introductie bij de Luikse industrieel Florent Rosmeulen voor het ontwerp van de fabriek Rosmeulen en het kasteel ‘La Brise’.

Het hotel is volledig opgetrokken uit gewapend beton. De architect koos voor z’n ontwerp een stijl die in de structuur refereert aan het Modernisme, in de decoratie verwijst naar de strakke belijning van de Art déco en naar de Art nouveau door het uitbundige  gebruik van sgrafitti. Met dit ontwerp brengt de architect een laatste ode aan de Art Nouveau en stapt hij voluit in de Art déco en het Modernisme.

Deze kenmerkende mengstijl past Pirnay datzelfde jaar op kleinere schaal toe in zijn ontwerp van Maison Bacot in de rue Dartois in Luik. Maison Bacot werd in 1995 beschermd.

Na de brand van 1918 in de stationsbuurt werd de Stationslaan heropgebouwd met een reeks van prachtige burgershuizen. Dit transformeerde de laan tot één van de mooiste in Vlaanderen. ‘Hotel du Chemin de Fer’ is het enige gebouw aan het station uit het interbellum dat het bombardement van mei 1940 overleefde.

Meer lezen

Het dossier over de redding van het Hôtel du Chemin de Fer kan je hier nalezen.

bron en meer info: grondslag.be

Hier meer over Hôtel du Chemin de Fer op de Docomomo.be At Risk-pagina

SUBSCRIBE TO OUR MAILING LIST

We would love to keep you informed about our activities and related to DOCOMOMO news and events. We only send messages now and then, and we will not share your personal details with any other organization.

Email address(Required)

Related articles

news

(EN-FR-NL) 2 new publications on post-war housing in Brussels

(Zie lager voor Nederlands/ Voir ci-dessous pour la version française)

EN – In November 2016, 2 new publications on post-war housing in Brussels are published, by the Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Read more
news

DOCOMOMO BE open brief/Lettre ouverte: ‘DE HEUG’ 1933—2014?

‘Pianos De Heug’ by architect Marcel Leborgne in danger. (see also our ‘at risk’-page & Flickr-page)
Read more
news

(FR) Requiem pour la piscine de l’évêché (Liège)

Nichés derrière un écran de verdure, buy au pied du Pont Kennedy à Liège, la piscine de l’évêché et son centre sportif sont sans doute l’une des réalisations les plus intéressantes du modernisme liégeois. Ainsi que l’une des plus menacées.
Read more

Thanks to our partners and sponsors

Erfgoed Vlaanderen Alex Winnepenninckx Antiquariaat Bank Delen