(NL) Herbestemming en restauratie Brunfauts ‘Dagblad Vooruit’

By DOCOMOMO Belgium / February, 5, 2015 / 0 comments

De voormalige kantoren van Dagblad Vooruit – icoon van de socialistische pers- en Drukkerij Het Licht  in Gent zijn herbestemd tot hostel.

foto door Luc RoymansHet gebouw, ontworpen door Fernand Brunfaut in 1930, werd grondig aangepakt. De beschermde gevel, inkomhal, lokettenzaal en traphal zijn volledig gerestaureerd en de originele vloer, muur- en plafondafwerking werden zoveel als mogelijk bewaard.

Om zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de oorspronkelijke uitvoeringstechnieken vond er een kleurhistorisch onderzoek plaats. Op basis hiervan koos men de kleuren. De verf in reliëf in de ontvangszaal is hersteld in overeenstemming met de oorspronkelijke sponstechniek.
‘s Nachts licht de voorzetgevel helemaal op en vormt het opnieuw een lichtbaken in de stad. Vroeger symboliseerde ze de nachtelijke activiteit van de drukkerij.

De site is gelegen in de Sint-Pietersnieuwstraat in de kern van de Gentse studentenbuurt. De benedenverdieping is toegankelijk voor het publiek en de kamers zijn ondergebracht in de vroegere kantoorruimtes. Op het achtergelegen perceel bevinden zich 105 kamers voor studentenhuisvesting, verspreid over 2 gebouwen.

bron: www.architectura.be en www.a154.be

“In 1988 wordt de voormalige drukkerij van De Vooruit op de monumentelijst geplaatst. Tussen 1990 en 1996 voert architect E. Haentjens op vraag van Backstage een belangrijke renovatie en herindeling uit. Backstage is een vereniging die er een theater- en bioscoopcomplex beheert. De exemplarische restauratie van de gevel en het -op de monumentenlijst geplaatste- centrum wordt door het Vlaams Gewest en de Stad Gent tot een goed einde gebracht.” ( Brunfaut’s Progressive Architecture, p.43)

 

Leave a Reply

Post Comment